PureDiy
September 17, 2014, 07:33:34 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:                                   
 
   Home   Help Login Register  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Σπιτικο Τουρσι!  (Read 15909 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
sifis samos
Χταποδάκης
Administrator
********
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5437



« on: January 30, 2011, 10:02:50 PM »

Σας αρεσει το τουρσι?..εαν ναι, μπορειτε πανευκολα να φτιαξετε το δικο σας, και πιστεψτε με δεν εχει καμια σχεση με αυτο που αγοραζετε!

Καταρχας συγκεντρωνετε τι θελετε να κανετες τουρσι.. Καροτα, κουνουπιδι, σελινο, σκορδο, παντζαρι, πιπεριες, καυτερες πιπεριες κτλ κτλ..

Τα καροτα-παντζαρια αφου τα πληνουμε και τα καθαρισουμε, τα κοβουμε ροδελες. το καροτο σε ροδελες ας πουμε 5mm και το παντζαρι ροδελες λιγο λεπτοτερες (το παντζαρι αργει να γινει αν το κοψουτμε χοντρες φετες)..
Καθαριζουμε σε σκελιδες το σκορδο.Δε το κοβουμε..
Πιπεριες μεγαλουτσικα κοματια, οχι μικρουλια.. τις καυτερες (τουρκακια) τις βαζω ολοκληρες, αυτες που λεμε "κερατα" μπορειτε να τις χαραξετε λιγο αν ειναι μεγαλουτσικες η αι αυτες ολοκληρες...
Το κουνουπιδι το κοβουμε σε μεγεθος μπουκιας και το πλενουμε καλα γιατι μερικες φορες κρυβει εκπληξεις!(σκουλικακια-σαλιγκαρακια-χωμα)..
Το σελινο αφου το πλυνουμε καλα το κοβουμε σε μεγαλουτσικα κομματια γενικα..τα στελεχη αν ειναι χοντρα τα κοβω περιπου 3-4cm ενω αν εχει φυλλα το αφηνω και πανω απο 10cm..

Τωρα το τι μιγμα θα φτιαξετε ε ειναι στην κριση σας...εγω τα βαζω σε γυαλιτσες απο μαγιονεζα η οτι αλλο εχω..και κανω διαφορα μιγματα.. σε αλλη γυαλα βαζω πολυ καροτο λιγο σκορδο λιγο σελινο λιγο κουνουπιδι, σε αλλη μπολικο σκορδο με λιγο πατζαρι - καροτο-μπολικο σελινο... καντε οτι συνδιασμο γουσταρετε και γεμιστε μεχρι πανω τις γυαλιτσες σας προσεχοντας να αφηνετε οσο δυνατον λιγοτερα κενα.καλο εινα να ναι σφιχτα μεσα..

Παμε να κανουμε την αρμη τωρα..\
Ζεστενουμε νερο, να ναι χλιαρο..εκει μεσα δυαλιουμε αλατι, εγω βαζω χονδρο αλατι γιατι ειναι γευστικοτερο..το ποσο αλατι θα βαλουμε εχει να κανει με το ποσο γρηγορα θελουμε να γινει το τουρσι και το ποσο θελουμε να "κρατησει" και να μη χαλασει.. αν κανετε "δυνατη" αλμη θα γινει σε καμια βδομαδα και θα αντεξει ισως και 2-3 μηνες οταν το ανοιξετε, αλλα θα ναι λυσα αλμυρο.. με ελαφρυα αλμη αργει να γινει, καπου 2-3βδομαδες και οταν τ ανοιξετε μεσα σε το πολυ 5-6 μερες πρεπει να το φατε.ειναι ποιο ηπιο και ποιο αναλατο φυσικα! Cool

Εγω φτιαχνω κατι ενδιαμεσο. ριχνω λιγο λιγο αλατι και αφου το δυαλισω δοκιμαζω.κανω την αλμη να ναι λιγο αρμυροτερη απο την θαλασσα...αφου διαλυσουμε το αλατι, ριχνουμε λιγακι "ξυνο". Υπολογιζω οτι ριχνω ενα κοφτο κουταλακι του γλυκου στο ενα λιτρο αλατονερο.. ριχνω και περιπου 50ml ξυδι στο 1 λιτρο... τα ανακατωνουμε καλα να δυαλιθουν ολα και ειμαστε ετοιμοι..
 
ε απλα γεμιζουμε τις γυαλες που ηδη εχουμε μεσα τα λαχανικα μεχρι πανω!τιγκα!να μην εχει κενο....

Κλεινουμε ΚΑΛΑ τις γυαλες και κανουμε υπομονη! Τα δικα μου σε 2 βδομαδες ειναι ταμαμ!

Πολυ ενδιαφερον εχουν οι γυαλες που χουν μεσα παντζαρι! αν βαλετε λιγο, το ολο μιγμα γινεται ροζουλι...αν βαλετε καμποσο μεσα γινεται κατακοκκινο σαν αιμα!!!
Νομιζω οτι ταιριαζει παρα πολυ το παντζαρι με μπολικο σκορδο και σελινο + οτι αλλο θελετε..

Παρτε και μερικες φωτο απτο τουρσι που μολις εφτιαξα!!






 


Logged
Johnson
Gold Member
****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 593



« Reply #1 on: January 31, 2011, 01:35:11 AM »

Φτου σου.  Cheesy

Τώρα δεν ξέρω γιατί αλλά βλέποντας τα λαχταριστά λαχανικογέματα βάζα σου μου άνοιξε όρεξη για τουρσί.  Grin
Logged
sifis samos
Χταποδάκης
Administrator
********
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5437



« Reply #2 on: January 31, 2011, 08:15:05 AM »

Που να φας κιολας!
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!